zakat fitrah
Artikel Info Keagamaan

Kewajiban Membayar Zakat Fitrah Untuk Semua Umat Islam

Zakat Fitrah merupakan kewajiban Umat Islam di penghujung bulan Ramadhan. Baik Tua Muda , kaya miskin wajib membayar zakat fitrah. Zakat Fitrah ini biasanya dibayarkan dalam bentuk makanan pokok yang sering kita makan sehari-hari atau bisa dibayarkan uang sejumlah nilai bahan pokok tersebut.

Zakat fitrah dikenali juga sebagai zakat badan, zakat puasa, zakat Ramadan, dan zakat Fitri kerana masa untuk menyempurnakannya adalah pada akhir Ramadan dan menjelang Hari Raya Aidilfitri. Zakat fitrah adalah sebagai penyuci orang yang berpuasa daripada melakukan perbuatan keji dan buruk juga untuk dijadikan sumber keperluan orang asnaf ketika 1 Syawal(siang & malam).

Waktu Yang tepat untuk membayar zakat fitrah

  1. Waktu wajib, yakni jika terbenam matahari akhir 30 ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
  2. Waktu yang paling afdhal, yakni waktu Sebelum Solat Sunat Hari Ied.
  3. Waktu sunat, yakni Sepanjang bulan Ramadhan.
  4. Waktu makruh, yakni Selepas solat sunat hari ied  sehingga terbenam matahari pada satu Syawal.
  5. Waktu haram, yakni Selepas terbenam matahari satu Syawal.

Hukum Zakat Fitrah

Setiap muslim dan Muslimah wajib membayar Zakat fitrah. Dalam sebuah Hadits , Dari Ibnu Umar r.a. ia berkata, “Rasulullah saw. telah memfardhukan (mewajibkan) zakat fitrah satu sha’ tamar atau satu sha’ gandum atas hamba sahaya, orang merdeka, baik laki-laki maupun perempuan, baik kecil maupun tua dari kalangan kaum Muslimin; dan beliau menyuruh agar dikeluarkan sebelum masyarakat pergi ke tempat shalat ‘Idul Fitri.” (HR  :  Ibnu Majah).

Hikmah Zakat Fitrah

Dalam sebuah hadits dari Ibnu Abbas r.a. berkata, “Rasulullah saw. telah mewajibkan zakat fitrah sebagai pembersih bagi orang yang berpuasa dari perbuatan yang sia-sia dan yang kotor, dan sebagai makanan bagi orang-orang miskin. Barangsiapa yang mengeluarkannya sebelum (selesai) shalat ‘id, maka itu adalah zakat yang diterima (oleh Allah); dan siapa saja yang mengeluarkannya sesuai shalat ‘id, maka itu adalah shadaqah biasa, (bukan zakat fitrah).” (HR : Ibnu Majah)

zakat fitrah

Orang  Yang Wajib Mengeluarkan Zakat Fitrah

Setiap muslim yang merdeka dan sudah memiliki makanan pokok untuk dirinya sendiri dan keluarganya diwajibkan membayar zakat fitrah. . Di samping itu, ia juga wajib mengeluarkan zakat fitrah untuk orang-orang yang menjadi tanggungannya, seperti isterinya, anak-anaknya, pembantunya, (dan budaknya), bila mereka itu muslim.

Dari Ibnu Umar r.a. ia berkata, “Rasulullah saw. pernah memerintah (kita) agar mengeluarkan zakat untuk anak kecil dan orang dewasa, untuk orang merdeka dan hamba sahaya dari kalangan orang-orang yang kamu tanggung kebutuhan pokoknya.” (HR : Baihaki).

Wujudkan rasa syukur kita dalam penghujung bulan Ramadhan tahun ini dengan penunaiaan zakat fitrah untuk diri kita sendiri serta seluruh anggota keluarga. Sudahkan Anda membayar zakat fitrah pada tahun ini ?

 

Pencarian Dari Google :

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.